Veel mensen doen ontzettend hun best om een opgeruimd huis te krijgen. Ze steken er met enige regelmaat veel tijd in, maar het resultaat is tot hun grote teleurstelling niet zichtbaar. De motivatie om er weer aan te beginnen is vaak ver te zoeken. Hoe komt het nou dat al die opruimpogingen niet goed lukken?

Ik heb de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje gezet. Misschien herken je ze meteen bij jezelf en trap je er bij iedere goedbedoelde opruimactie weer in. Of je bent je er totaal niet bewust van dat er valkuilen zijn, maar ga je ze nu herkennen.

  • Onvoorbereid aan de slag gaan.
  • Te lang achter elkaar doorgaan.
  • Kris kras opruimen.
  • Half werk leveren.
  • Teveel spullen bewaren.
  • Teveel tijd besteden aan details.
  • Teveel nieuwe klusjes bedenken.
  • Gedemotiveerd raken door nog meer troep.
  • Stap voor Stap niet volgen voor tips!

Staat jouw valkuil of misschien wel meerdere ertussen? Probeer dan de volgende keer dat de opruimwoede komt opborrelen eens met de volgende tips aan de slag te gaan.

De grootste valkuilen

Voor iedere valkuil een tip

Onvoorbereid aan de slag gaan.
– Neem even de tijd om een concrete opruimactie te bedenken. Bijvoorbeeld “Ik ga mijn eettafel opruimen.” Ga dan ook alleen daar mee aan de slag.

Te lang achter elkaar doorgaan.
– Bepaal van tevoren hoe lang je aan de slag gaat en zet een timer. Eindeloos doorgaan tot je kapot bent, demotiveert alleen maar voor een volgende keer.

Kris kras opruimen.
– Maak gebruik van 3 dozen en een vuilniszak. Geef de dozen de namen: “Hier opruimen”, “Elders opruimen” en “Weggeven.” De vuilniszak is voor alles wat je weg wilt gooien. Door het toepassen van deze methode, zorg je ervoor dat je niet steeds je hele huis door loopt om spullen op te bergen en dus afgeleid wordt.

Half werk leveren.
– Haal de spullen één voor één van hun plek en beslis meteen wat je er mee wilt doen. Sla geen spullen over omdat je het moeilijk vindt om er een beslissing over te nemen. Maak de uitgeruimde plek en de spullen die je er terug wilt zetten schoon en breng de spullen die je weg wilt geven meteen weg.

Teveel spullen bewaren.
– Bewaar alleen wat je echt gebruikt of wat je heel dierbaar is. Hier staan alle redenen om iets wel of niet te bewaren.

Teveel tijd besteden aan details.
– Concentreer je op het geheel en verlies je niet in kleinigheden. Hoe verleidelijk het ook is, ga bijvoorbeeld niet uitgebreid door fotoboeken bladeren of dagboeken lezen als je die tegenkomt. Blijf ook niet te lang hangen in het opnieuw organiseren en weer reorganiseren van de spullen die je weer terugzet.

Teveel nieuwe klusjes bedenken.
– Soms kom je spullen tegen die je nog had willen repareren. Maar inmiddels heb je er al een vervanger voor gekocht of je hebt het blijkbaar al die tijd niet nodig gehad. Bespaar jezelf tijd door dat soort voorwerpen niet alsnog te repareren. Ook moet je voor jezelf afwegen of de opbrengst bij verkoop van bepaalde spullen opweegt tegen de tijd die je er in moet steken. Voor je het weet heb je een mega to-do list en waarschijnlijk heb je het al druk genoeg!

Gedemotiveerd raken.
– Als je begint met opruimen wordt het vaak eerst een nog grotere bende, dat is heel normaal. De spullen die je in de “Elders opbergen doos” hebt gedaan komen namelijk weer op andere plekken terecht en worden pas verder opgeruimd als die plek aan de beurt is. Het gevoel dat het niet opgeruimder wordt kan je demotiveren en weerhouden om toch door te gaan. Focus je op de resultaten die je al geboekt hebt, niet op de bergen die nog verzet moeten worden!

Stap voor Stap niet volgen voor tips!
– Volg Stap voor Stap vanaf nu en krijg regelmatig handige tips die je meteen kunt toepassen!

 

Succes!