Heb jij er ook eentje? Op papier, digitaal of in je hoofd? Zelf ben ik een ontzettende fan van to-do lijstjes, of eerlijk gezegd, het verwijderen van afgeronde taken. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik dat lijstje steeds korter zie worden. Helaas vaak voor korte duur.

Een to-do list, of beter gezegd running list, is een eenvoudige en handige manier om overzicht te krijgen op al je taken en klussen. Ik heb de lijst in mijn telefoon staan, gewoon in een notitie. Dit vind ik het handigste omdat je heel makkelijk een taak kunt aanvinken, verwijderen of toevoegen zonder dat het een geklieder wordt.

Mijn running list is een geheugensteuntje, het helpt mij bij het plannen van mijn dag en het zorgt voor rust in mijn hoofd. Als er iets in me opkomt dat ik moet doen, dan zet ik het op de lijst en is het uit mijn hoofd. Het helpt mij ook om taken efficiënt te plannen. Moet ik een mail versturen, dan kan ik meteen even mijn mailbox opschonen of iets uitzoeken.

Meestal maak ik ’s avonds een planning voor de volgende dag. Dat is niets spannends hoor, ik maak geen planning op papier van uur tot uur. Ik denk even na tot hoe laat ik aan het werk ben, hoeveel tijd eventuele andere afspraken in beslag nemen en scroll door mijn running list om te kijken of er dingen zijn die perse de volgende dag gedaan moeten worden. Zo ja, dan vink ik die aan. Zijn er geen prioriteiten dan kijk ik of ik iets anders van de lijst kan doen. Op sommige dagen lukt dat wel, soms ook niet.

To-do-list

Klusjes die minder dan 5 minuten kosten belanden niet op mijn running list maar voer ik doorgaans meteen uit, het “doe het nu” principe. Ik zeg doorgaans, want als ik om 20:00 uur bedenk dat ik een afspraak moet maken bij de tandarts dan is de kans groot dat er niet opgenomen zal worden. Dan zit er niets anders op dan deze aan de lijst toe te voegen en aan te vinken voor morgen.

Tot nu toe lijkt een to-do list alleen maar voordelen te hebben, maar het kan ook averechts werken. Doordat je continue herinnert wordt aan wat je allemaal nog moet doen, kan het júíst onrust en stress veroorzaken. Dan schiet het zijn doel voorbij.

Een to-do list moet je leven niet gaan beheersen, het moet het juist makkelijker maken. Gebruik het als een geheugensteuntje en niet als oneindige voorraad klussen waarmee je tot diep in de nacht aan de gang kunt blijven. Dat is zeker niet de bedoeling! De lijst zal in lengte blijven variëren en er zullen maar weinig momenten zijn dat hij ‘af ‘ is. Er komen altijd weer klussen of taken bij, zo is het leven nu eenmaal.

Of een to-do list je rust geeft of juist stress bezorgt is dus afhankelijk van de manier waarop je hem gebruikt!